אמש טראמפ ביטל את האפשרות להגיש בקשה לגרין קארד למשך 60 יום. בפעם הראשונה בהיסטוריה אנשי תוכנה יכולים לעבוד מול חברות אמריקאיות ללא ויזת עבודה.

ביום שני הקרוב יכנסו לתוקף תקנות חדשות. להבדיל מגרין קארד, כרגע עדיין ניתן להגיש בקשות לויזת עבודה לארה”ב.

 בעולם פוסט-קורונה אנשי היי טק ו”טאלנט מכל העולם עדיין מכוונים לעבר הכלכלה החזקה ביותר – רק עם יותר סבלנות וגם עם חלון הזדמנות מיוחד. עקב משבר הקורונה מסתמן שישנה פתיחות חדשה לקבל עובדים זרים ללא ויזת וזאת מכיוון שחברות בסיליקון ואלי כרגע שוכרות עובדים רק בשלט רחוק. 

הקורונה תפסה את העולם לא מוכן, והביאה בלימה כלכלית מאסיבית ברוב העסקים, גדולים כקטנים. כאן בישראל, “עובדים חיוניים” ממשיכים בעבודתם, אך מי שערני למצב ישים לב שבסופו של דבר – עולם המחשוב, הסייבר, ההייטק על כל הנישות ותתי-הנישות שלו עובד, ובכל הכוח.

הניו-יורק פוסט” מספר על מעבר גורף של ענף המגייסים למתכונת אונליין, בדיוק כמו שוק החברות שאותו הוא משרת, וקל יותר להגיע לריאיון עבודה היום, בכל חברות ההייטק. הראיון הראשוני יהיה אונליין, אבל יכול מאוד להיות שאת הסגירה הסופית ייתנו בפגישה פנים-מול-פנים שגם היא תהיה און ליין. סקאוטרים כרגע יושבים לראיין המונים, ואף יותר מהרגיל, שכן כולם בבתים, ועם הרבה זמן פנוי בידיים.

בנוסף חשוב לזכור כי מעולם לא היה גל כה גדול של שימוש אזרחי בטכנולוגיה. מיליארדי אנשים מצאו את עצמם פנויים יחסית, ובבית, ומישהו צריך לתחזק את המערכות שהם מציפים באחוזי שימוש חריגים – בין אם בחל”ת, ובין אם בעבודה מרחוק.

מעבר לכך – סביר להניח שהאימפקט הטכנולוגי על חברות בכל העולם, ובטח על הגדולות, יהיה משמעותי, שכן בימים אלו ממש נערך ניסוי בכפייה על תפקוד חברה ללא משרד, בה רוב העובדים (אם לא כולם) עובדים מהבית, ומי יודע איך תיראה התעשייה כשנצא מהצד השני?

תהליך הגרין קארד הוקפא. גורל ההגרלה של ויזת ה H-1B אינו ידוע וגם עצרו את הפרימיום פרוסס מה שאומר ש במקום שבועיים מדובר על עיכוב של שלושה עד שישה חודשים לקבל אישור על הוצאת ויזת עבודה.

 לא ברור לאף אחד עדיין מה יקרה עם הגרלת ויזת H-1B של שנת 2020. ההגרלה, שלרוב מתקיימת כל שנה בסוף חודש מרץ, ותוצאותיה מתפרסמות לאחר שישה חודשים, נשארה מחוץ לאור הזרקורים מסיבה לא ברורה, ובאתר הרשמי של שרותי ההגירה והאזרחות של ארצות הברית (USCIS) לא נכתב משהו יוצא דופן ספציפית על ההגרלה – לכאורה – “עסקים כרגיל”. H1B  זו ויזת עבודה שמאפשרת למעסיקים בארה”ב להעסיק עובדים זרים מומחים בתחומים מסוימים. הויזה הזו מהווה בכל שנה בסיס התעסוקתי לעשרות אלפי עובדי הי-טק להשתלב בשוק האמריקאי. 

ה”אקונומיק טיימס” מדווח על בהלה בקרב אותם רבבות עובדים על וויזת H1B, שכן יש חשש מגל פיטורין בתעשייה, והחוק הנוכחי מחייב את השוהים על בסיס ה-H1B לעזוב את אדמת ארה”ב בתוך 60 ימים מסיום עבודתם בחברה. מדובר בנתח רציני במגזרים המכניסים ביותר בשוק, ותגובת בעלי הויזות לא איחרה להגיע בדרך הדמוקרטית והאמריקנית  – איסוף חתימות בעצומה באתר הבית הלבן בבקשה להשהות את רוע הגזירה הפוטנציאלית ולקבל הארכה לשהות של 180 יום, כלומר להרבה, הרבה אחרי המבול (בזמן כתיבת שורות אלו, העצומה עלתה מ 32,001 חתימות לכדי 32,545, והזרוע נטויה). 

בנוסף, למרות שאסור כרגע לטייל בארה”ב ולא ניתן להכנס או לצאת, עובדים קיימים עובדים בשלט רחוק עדיין נדרשים לעבוד עם ויזת עבודה בתוקף ועדיין ומחוייבים להאריך ויזה אשר פג תוקפה גם בימים אלו אך מכיוון שחברות נפתחו למסלול ה “Contractor” בימים אלו ניתן לראות חברות רבות משנות מסלול. ככל הידוע לפי החוק, עובד חברה חייב לשבת במשרד בזמן שעובדים בשלט רחוק לא חייבים להיות עובדים רשמיים.

USCIS הורידו את “המסלול המהיר” ה”פרימיום פרוססינג”, מכל הויזות באשר הן. אחת הוויזות הפופולריות ביותר לאנשי מקצוע בעלי השגים, היא וויזת O-1 – לאנשים “יוצאי דופן” בתחומם, או לפי הגדרת שירותי ההגירה האמריקנים: Individuals with Extraordinary Ability or Achievement. (בהמשך הכתבה פרטים נוספים על הויזה הנ”ל.)

יש כמה סיבות שהובילו מעסיקים ומהגרי-טכנולוגיה לבחור בויזה הזו (ולא רק מתוך המלצה של יודעי דבר) – אבל אחת העיקריות הייתה ללא ספק ה”פרימיום פרוססינג” והעובדה שניתן להגיש בקשה כל השנה ולא בתאריך מסויים. ההליך המהיר אפשר לאנשים לעבור במסלול VIP, ולקבל תשובה לבקשת ההגירה שלהם בתוך 15 ימי עסקים בלבד, פרק זמן בלתי נתפס בהתחשב בעולם ההגירה האמריקני. הויזה הזו הייתה ועדיין סופר פופולארית למתכנתים ואנשי היי בכל העולם, ובטח בקרב הישראלים, שמעדיפים תמיד לדעת תשובות כמה שיותר מהר.

בעשרים למרץ 2020 ה- USCIS הוציאה הודעה רשמית על השהייה מיידית של שירות הפרימיום לכל הבקשות בטפסים I-129 ו- I-140עד להודעה חדשה עקב COVID-19 (שלטעמי כבר צריך להיקרא COVID-20, בהתחשב בתאריך).

* I-140, Immigrant Petition for Alien Workers(גרין קארד)
* I-129, Petition for a Nonimmigrant Worker (גרין קארד על בסיס יכולות)

חשוב לי להדגיש כי מה שבוטל, או לכל הפחות הושהה, זה המסלול המהיר, ולא המסלול עצמו.
גם כן חשוב להרגיע את כל מי שכבר עמוק בתהליך – שמי שהגיש עד כה את הטפסים וקיבל טופס I-907 יקבל את השירות המהיר. ברם, אם הגשתם את הבקשה שלכם לפני העשרים במרץ ולא קיבלתם הודעה מהם עד כה – אז בקשתכם לא תעובד כעת, וצפו לקבל את כספכם בחזרה מה-USCIS. (1,440$)

מה שמוביל אותנו לחדשות הטובות

  1. נכון לזמן כתיבת שורות אלו, רשות ההגירה פרסמה לא רק את הודעה על הקפאת השירות, אלא הצהרה ברורה כי הם יודיעו לציבור הרחב כאשר ההליך המהיר ישוב לתפקד. 
  2. מי שעומד בקריטריונים של ויזת O-1 עדיין יכול להגיש את הבקשה! אכן, במקום שבועיים זה עלול לקחת כמה חודשים, וגם זה תלוי לא רק בקורונה, אלא במומחיות של מי שמנהל ומגיש לכם את התיק, כמו בכל דבר אחר. אבל הדרך עדיין סלולה בפניכם, והויזה עובדת.

אז מה עושים במקום H1B?

ישנם שתי פתרונות פופלריים:

  1. ויזת ה E-2 זמינה לישראלים אשר בבעלותם 100,000 דולר להשקעה. 
  2. ויזת ה O-1 מאפשרת למעסיקים אמריקנים להביא לארה”ב עובדים זרים עם כישרון מוכח למשרה שמתאימה לתחום המומחיות שלהם. שרותי ההגירה והאזרחות של ארצות הברית מגדירים אשרה זו כך:

“ויזה ל(עובדים)לא-מהגרים נועדה לבעלי יכולות יוצאות מגדר הרגיל במדעים, אמנות, חינוך, עסקים או אתלטיקה, או אלו שהציגו רקורד הישגים יוצא מגדר הרגיל בתעשיית הקולנוע או הטלוויזיה וזכו להכרה לאומית או בינלאומית על הישגים אלו”

(להגדרה המלאה והמידע הטכני ה”יבש” – באתר שרותי ההגירה והאזרחות של ארצות הברית)

אל תיבהלו מההגדרה הזו של “יוצא מגדר הרגיל” (extraordinary abilities/ achievements) – ויזה זו לרוב נגישה יותר מהצפוי. מה שבטוח – המצב הנוכחי תחת מגבלות ווירוס הקורונה קונה לכם זמן לעשות הכנה יסודית ולבנות את הקייס כמו שצריך, כדי להרים בצורה משמעותית את אחוזי ההצלחה שלכם בקבלת הויזה.

הסטאטוס של ויזת O ללא-מהגרים מחולקת לתת-קטגוריות ב-USCIS:

  • O-1A: אנשים בעלי יכולת יוצאת מגדר הרגיל במדעים, חינוך, עסקים או אתלטיקה (לא כולל אמנות, קולנוע או טלוויזיה)
  • O-1B: אנשים בעלי יכולת יוצאת מגדר הרגיל באמנות או הישגים יוצאים מגדר בתעשיית הקולנוע או הטלוויזיה.
  • O-2: אנשים המלווים בעל וויזת O-1, אמן או אתלט, לתמיכה באירוע או הופעה ספציפיים.
    O-1A – העזרה שמעניק בעל וויזת O-2 לבעל וויזת O-1A חייבת להיות מוגדרת כ”חלק אינטגראלי” בפעילות של בעל וויזת ה O-1A.
    O-1B – העזרה שייתן עובד בוויזת O-2 לבעל וויזת O-1B – חייבת להיות “מהותית” להשלמת ההפקה. עובד O-2 יהיה בעל ניסיון ומיומנויות קריטיים בעבודה עם בעל ה-O-1, מהסוג שעובד אמריקני לא יוכל לרכוש בקלות, ניסיון ומיומנויות אשר יוגדרו הכרחיים להצלחת ביצועיו של בעל וויזת O-1. 
  • O-3: ויזה לבני \ בנות זוג או לילדיהם של המחזיקים בוויזת O-1 \ O-2.

ליזמים ומעסיקים המחפשים להעסיק עובדים בינלאומיים, יתרון אחד של ויזת 0-1 הוא שהויזה ללא מכסת שנים מוגדרת מראש אך ישראלים לרוב מקבלים תוקף של שלוש שנים עם אפשרות קלה להארכה. בנוסף, ושלא כמו ויזות HB-1 או L1, אין ציפייה מבעלי ויזה O-1 לשמור על סטאטוס התושבות במדינת המוצא שלהם, והם חופשיים להגיש בקשה לתושבות קבע בארה”ב על בסיס EB-1 במידה ויש להם הישגים מצטברים לאורך ציר הזמן.

L – ויזה פופולארית לעסקים בצמיחה בינלאומית והיא מאפשרת למעסיקים לבצע 2 פעולות:
1. למשוך עובדים מסניף בינלאומי של החברה לסניף שבארה”ב

2. חברה שלא ממוקמת בארה”ב יכולה לשלוח באמצעות ויזה זו נציג בכיר במטרה לייסד סניף בארה”ב. ויזה למייסד ניתנת למקסימום של שנה.

ועדיין, למרות מגבלת השנים, ניתן לבקש הארכה לעוד שנתיים לכל אחת מהוויזות, ולתקופה מצטברת של עד 7 שנים.

H-2B – ויזת עובד עונתי. מאפשרת למעסיקים להעסיק עובדים לתקופה של שנה וניתן להאריכה כל שנה שוב עד לתקופה מצטברת של 3 שנים. ויזה פופולארית בענף התיירות למשל, אך כמובן שניתן למנף אותה בתבונה לעוד תחומים (חוץ מחקלאות – שם יש איסור ברור על ויזה זו)

הנשיא טראמפ למשל משתמש בויזה הזו לעובדים שלו בריזורט מאר-א-לאגו שבבעלותו בפלורידה.

* רשימת הויזות שנכנסו להשהיה זמנית: זה הויזה או המסלול פרימיום שנכנס להשהיה? 

I-129: E-1, E-2, H-1B, H-2B, H-3, L-1A, L-1B, LZ, O-1, O-2, P-1, P-1S, P-2, P-2S, P-3, P-3S, Q-1, R-1, TN-1 and TN-2.

I-140: EB-1, EB-2 and EB-3.

לסיכום:

אם תכננתם לעשות מהלך לעבר ארה”ב, הקורונה לא צריכה לעכב אתכם ברמה הטכנית. תהליך ההגירה או מציאת עבודה לא תלוי רק בזמינות המשרדים הממשלתיים העוסקים בכך, בשגרירות או במקום העבודה שיקבל אתכם. איסוף המסמכים, הכנת התיק ובניית ה”קייס” כמו שצריך דורשים כולם את הזמן שלהם, וככל שאתם מאמינים כי העולם ישוב לסדרו, מוטב לנצל את הזמן כדי להסדיר את העניינים שאפשר כעת, ולחסוך הרבה זמן ומאמץ כשהגלגל הכלכלי-תעשייתי יחזור לתנועתו ושוב תהיו במרוץ. אם תתחילו כעת, בבוא היום להגשת המסמכים תהיו מוכנים, ועם יתרון רב בתחרות על המשרה הנכספת בארה”ב.

מאת: לירן  יעקב רוזנפלד

מנכ”ל PassRight